You are currently viewing Međunarodna konferencija „Evropa je naš dom“

Međunarodna konferencija „Evropa je naš dom“

Novo mesto, 16.-19. Septembar 2021

Društvo za razvijanje prostovoljnog dela ponovo je uspelo na prošlogodišnjem pozivu Europe for Citizens, Tovn Tviinning da dobije projekat »Evropa je naš dom«.

Glavni cilj projekta je promovisanje i negovanje međukulturnog dijaloga između građana različitih nacionalnosti i različitih jezika. Projekat je podigao svest o bogatstvu kulturnog i jezičkog okruženja u Evropi i evropskom identitetu, promovisao različitost, poštovanje zajedničkih vrednosti i razvio saradnju među gradovima.

Međunarodna konferencija koja je održana 16. i 19. septembra u Novom mestu, Slovenija, okupila je preko 350 učesnika iz svih partnerskih zemalja: učestvovaće 8 partnera iz 7 zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU: Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija.

Konferencija je provedena kroz tri plenarna zasjedanja, šest predavanja, tri okrugla stola, nekoliko debata i interkulturalnih radionica. Zbog situacije sa COVID-19 to se dogodilo na nekoliko lokacija u Novom mestu i u grupama od maksimalno 50 učesnika.

Glavni deo konferencije održan je u centru grada uz uvodne govore predsednika DRPDNM -a, zamenika gradonačelnika Novog mesta, gospođe Sare Tomšić i slovenačkog evropskog poslanika dr. Klemen Groselj. Panel sesije su sastavljene sa kratkim filmovima i digitalnim pričanjem mogućnosti za međukulturni dijalog, kratkom prezentacijom situacije u Sloveniji, kratkim upoznavanjem sa slovenačkim integracionim sistemom.

Prezentacijom dobre prakse na lokalnom nivou, prezentacijom 3 kratka filma i prezentacijama njihovi tvorci/direktori – Okrugli sto i diskusija. Panel je predstavila prof. dr. Jure Gombač, Slovenski institut za migracije ZRC SAZU, Univerzitet u Novoj Gorici i Safa Hasan, Institut Povod. Evropsko udruženje za lokalnu demokratiju (ALDA) vodilo je jednosatnu sesiju koja je takođe projektovana putem društvenih medija uživo. ALDA je predstavila „Alate i mogućnosti koje nudi Konferencija o budućnosti Evrope“ – Antonella Valmorbida – generalni sekretar ALDA -e i član Upravnog odbora Konvencije o civilnom društvu o budućnosti Evrope.

Prezentacija projekta DESIRE – DEclaration of Schuman: Inicijativa za revitalizaciju Evrope. Šta je Šumanova deklaracija i koja je bila njena uloga u ustavu Evropske zajednice? – Dejan Gluvačević, Dunav 1245.

Prezentacija projekta ZAKLJUČCI – Identifikovanje i razumevanje narativa, mašta i percepcija EU – koje se drže van Evrope – i način na koji se distribuiraju putem različitih kanala, posebno putem kanala društvenih medija – Celia Charre, menadžer projekta u ALDA. DEVOTE projekat „Razvijanje kompetencija nastavnika za integraciju učenika migrantskog porekla u evropske škole“ – Eva Trentin – službenik za članstvo u ALDA -i.

Prezentacije svih delegacija održane su na Interkulturalnom sajmu „Zur vseh kultur“ u okviru Međunarodnog festivala Nedelja kulture. Partneri su predstavili svoje organizacije i opštine i putem muzike, umetnosti, radionica, okruglih stolova …

Svi partneri su se složili da će međusobno sarađivati, posebno na kulturnom, ekonomskom … polju i ponovo pokušati zajednički osvojiti neki projekat EU u bliskoj budućnosti. Posebno na temu bavljenja otpornošću, solidarnošću i budućnošću EU.

 

 Projekat je sufinansiran iz programa Evropa za građane Evropske unije.