Minorities summit in Ludbreg

  

Projekt «Minorities summit in Ludbreg» je financiran uz podršku Europske unije kroz program „Europa za građane“

 
 

Primjenjivo na Cjelina 2.1  Mjera bratimljenje gradova

 Sudjelovanje : Projekt je uključio  116 pozvanih građana, poglavito 33 sudionika iz Tavankuta (Srbija), 30 sudionika iz grada  Sremski Karlovci (Srbija), 5 sudionika iz grada Podgorice (Crna Gora), 12 sudionika iz općine Tόtszentmárton (Mađarska), 16 sudionika iz Heviza (Mađarska) i 20 sudionika iz Škofje Loke (Slovenija). Na cjelom događaju sudjelovalo je više od 350 građana.

Mjesto/Datumi: Događanje se odvijalo u Ludbregu, Hrvatska  od  06/10/2022  do  08/10/2022.

Kratki opis: 

 

Dan  06/10/2022   je bio  posvećen radionici “Manjina i većina pod istim krovom”. Ciljevi radionice bili su promicanje tolerancije  i pozitivnog ponašanja prema drugima; promišljanje o identitetu i položaju nacionalnih manjina u društvu. Na radionici se promovirala antidiskriminacija, tolerancija i interkulturalni dijalog. Prije radionice održalo se otvorenje događaja i predstavnik svake organizacije prezentirao je vlastitu organizaciju, pokrajinu iz koje dolazi kroz video, powerpoint prezentaciju, pripovjedanje i pjesmu.

 

Dan 07/10/2022  je bio posvećen press konferenciji i radionicama. Ujutro je bila održana press konferencija te se potpisivao Memorandum o bratimljenju. Nakon toga uslijedilo je predavanje profesora Nebojše Buđanovca. Predavanje se odnosilo na pitanje međugeneracijske solidarnosti i položaja starijih osoba u društvu. Nakon kratke pauze, Aleksandar Horvat održao je raspravu na zadanu temu “Diskriminacija nije opcija” s osvrtom na zakonske regulative u pogledu položaja nacionalnih manjina u EU. Tijekom rasprave sudionici su podijelili svoja iskustva vezano uz diskriminaciju, nepravdu, izravnu te neizravnu diskriminaciju.

07/10/2022 je također bio organiziran kulturno-umjetnički program na kojem su sudjelovali svi sudionici, a kroz kratku predstavu promovirala se nediskriminacija i tolerancija.

 

Dan 08/10/2022  je bio posvećen radionici “Dobre prakse tolerancije”. Cilj radionice bio je detektiranje zajedničkih vrijednosti koji posjedujemo i evaluacija programa. Na kraju radionice, osnovan je forum “Smile”.