You are currently viewing Dunav 1245: učešće u projektu „Europe is Easy“ u Brezničkom Humu

Dunav 1245: učešće u projektu „Europe is Easy“ u Brezničkom Humu

Od 11-13. novembra 2022., Članovi udruženja Dunav 1245 su bili učesnici u svojstvu partnera na projektu „Europe is Easy“ u Brezničkom Humu, iz programa Evropa za građane i građanke. Dajemo izvod iz vesti o događaju objavljenom na sajtu općine Breznički Hum:

Europski projekt s partnerima iz 7 zemalja: od četvrtka 10. do nedjelje 13. studenoga Breznički Hum je bio domaćin europrojekta „Europa za građane – jednostavna Europa”, u kojem su sudjelovali predstavnici 7 zemalja pod potporom Europske Unije. Čak je 250-tero Mađara, Rumuna, Slovenaca, Srba, Makedonaca i Hrvata sudjelovalo u provedbi projekta „Europe is easy”, dvaput odgođenog zbog pandemije, no protekloga vikenda konačno i provedenog uz obilježavanje Dana općine Breznički Hum.

– U potpunosti smo uspjeli provesti ovaj zanimljiv projekt zahvaljujući prije svega suradnji sa svim općinama i gradovima koji su bili uključeni u provedbu, tako da ćemo sada sabrati dojmove i iskustva te ćemo naučeno staviti na papir i u obliku elaborata poslati pred Komisiju Europske Unije – govori Zoran Hegedić, načelnik općine Breznički Hum – nositelja projekta.

Program provedbe projekta uključio je prijem gostiju u Vinariji Šafran u petak uz kratko predstavljanje svih sudionika iz makedonskog Kruševa, slovenskog Novog Mesta, srpske Vrnjačke Banje i Sremskih Karlovaca, mađarskog Sopronkovesda, bosanskohercegovačke Banja Luke i rumunjske općine Joseni, kao i hrvatskog domaćina Brezničkog Huma.

U subotu prijepodne u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu održan je okrugli stol na temu euroskepticizma, nakon čega su gostima predstavljeni pučki običaji proslave Martinja na ovim prostorima kroz prigodni program na „Martinju v Marofu” u organizaciji tamošnje turističke zajednice. Iskustva i značaj sudjelovanja u europskim projektima uobičajeno rezultiraju konkretnim učincima, ovaj puta predstavljanjem knjige starinskih recepata, sačinjene temeljem iskustava lokalnih domaćica autorice Darinke Andrašek. Europsku perspektivu mladih i europski identitet kako ga mi vidimo domaćini su potom predstavili na interesantan način povezavši ove teme literarno – pjesničkom izvedbom udruge za kulturu Humščak, te subotnjim večernjim gala koncertom Orkestra limene glazbe Sveti Martin i gostiju u dvorani OŠ Breznički Hum. Nedjeljni pak je dan protekao uz svečanost potpisivanja Ugovora o budućoj suradnji među partnerima projekta, te vrlo atraktivnim kulturno-umjetničkim programom uz nastupe članova i članica Grofovije Konjski iz Konjščine, Potkalničkih plemenitaša iz Gornje Rijeke i tradicionalnih glazbenika iz Mađarske. Žitelji Huma i njihovi gosti mogli su razgledati tradicionalni Martinjski i Prigorsko-Zagorski sejem a potom uživati u okusima na manifestaciji Starinski žmaki s ponudom domaćih jela, koja se rijetko gdje drugdje već mogu kušati. Valja svakako spomenuti da su sudionici projekta svojim kućama otišli nakon četverodnevnog boravka kod domaćina bogatog iskustvom desetogodišnje provedbe europskih projekata, izrazivši zadovoljstvo i uvjerenje za ponovnim susretom.“