You are currently viewing „You Decide“ projekat

„You Decide“ projekat

Partnerstvo: INSTITOITO KOINONIKIS KAINOTOMIAS KAI SINOKSIS – GRČKA ,Danube 1245 – SRBIJA , FAJUB – Federacao das Associacoes Juvenis de Braga – PORTUGALIJA.

U okviru Erazmus+ projekta br. 2022-1-EL02-KA154-IOU-000070803 “IouDecide-Odbrana mladih i donosilaca odluka Transnacionalni dijalog mladih EU“, udruženje građana Dunav 1245 iz Srbije organizovalo je radionicu za 47 srednjoškolaca, uz prisustvo i njihovih nastavnika, u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu, Srbija 7.12.2023.

Agenda se sastojala od predavanja o aktivnom građanstvu i mogućnostima mladih da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, sa primerima EU i nacionalnih institucija koje se fokusiraju na učešće mladih, kao i primerima najboljih praksi organizacija mladih u Srbiji. Učenici su pogledali i informativni video o učešću mladih koji je napravljen specijalno za ovu radionicu. Nakon predavanja usledio je kviz o pravima mladih i građanskom angažovanju. Potom su učenici učestvovali u radionici u kojoj su radili u grupama od po 5 sa ​​ciljem da dođu do ideja za projekat u svojoj lokalnoj zajednici. Ovo je bila vrsta vođene prakse u kojoj su učenicima date potencijalne teme za njihov projekat da biraju i materijal sa smernicama na koje je trebalo odgovoriti. Nakon plodne diskusije, predstavnik svake grupe je zatim predstavio ideje za projekat svoje grupe. Ukupan rezultat je podizanje svesti o značaju učešća mladih u procesu donošenja odluka i zadovoljstvo učenika sopstvenom sposobnošću da iznađu smislena rešenja za probleme u svojoj lokalnoj zajednici.