You are currently viewing Završetak projekta i održavanje međunarodne konferencije „Evropa je naš dom“

Završetak projekta i održavanje međunarodne konferencije „Evropa je naš dom“

Novo mesto, 16-19.09.2021

Društvo za razvijanje volonterskog dela ponovo je bilo uspešno na prošlogodišnjem konkursu Evropa za građane, bratimljenje gradova i među velikom konkurencijom dobilo odobren projekat „Evropa je naš dom“. Glavni cilj projekta je promovisanje i negovanje interkulturalnog dijaloga između građana različitih nacionalnosti i različitih jezika.

Projekat je podigao svest o bogatstvu kulturnog i jezičkog okruženja u Evropi i evropskom identitetu, promovisao različitost, poštovanje zajedničkih vrednosti i razvijao saradnju između gradova. Međunarodna konferencija koja je održana 16. i 19. septembra u Novom mestu, Slovenija okupila je preko 350 učesnika iz svih partnerskih zemalja: učestvovaće 8 partnera iz 7 zemalja EU i van EU: Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Bosna i Hercegovina , Crne Gore i Srbije.

Konferencija je realizovana kroz tri plenarne sesije, šest predavanja, tri okrugla stola, nekoliko debata i interkulturalnih radionica. Zbog situacije sa COVID-19 održano je na više lokacija u Novom mestu iu grupama od maksimalno 50 učesnika. Ali glavni deo konferencije održan je u centru grada uz uvodne reči predsednice DRPDNM, zamenice gradonačelnika Novog mesta, gospođe Sare Tomšić i slovenačke evroposlanice dr. Klemen Grošelj. Panel sesije su sastavljene od kratkih filmova i digitalnog pripovedanja kao mogućnost interkulturalnog dijaloga, Kratka prezentacija situacije u Sloveniji, Kratak uvod u slovenački sistem integracije., Prezentacija dobrih praksi na lokalnom nivou, Prezentacija 3 kratka filma i prezentacije autora njihovi kreatori/direktori – Okrugli sto i Diskusija.

Panel je predstavio prof. dr. Jure Gombač, Slovenački institut za migracije ZRC ​​SAZU, Univerzitet u Novoj Gorici i Safa Hasan, Institut Povod.

Evropsko udruženje za lokalnu demokratiju (ALDA) vodilo je jednosatnu sesiju koja je takođe bila projektovana putem društvenih medija uživo. ALDA je predstavila “Alati i mogućnosti koje nudi Konferencija o budućnosti Evrope” – Antonela Valmorbida – generalni sekretar ALDA-e i član Upravnog odbora Konvencije civilnog društva o budućnosti Evrope. Prezentacija projekta DESIRE – Šumanova deklaracija: Inicijativa za revitalizaciju Evrope. Šta je Šumanova deklaracija i kakva je bila njena uloga u konstituisanju Evropske zajednice? – Dejan Gluvačević, Dunav 1245.

Predstavljen je projekat PERCEPCIJE – Identifikovanje i razumevanje narativa, imaginacija i percepcija EU – koji se održavaju van Evrope – i način na koji se distribuiraju putem različitih kanala, posebno kanala društvenih medija – Celia Charre, menadžer projekta u ALDA.

Projekat „Razvijanje kompetencija nastavnika za integraciju učenika migrantskog porekla u evropske škole“ predstavlia je Eva Trentin, službenik za članstvo u ALDA-i. Prezentacije svih delegacija obavljene su na Interkulturalnom sajmu „Zur vseh kultur” u okviru Međunarodnog festivala Nedelja kultura. Partneri su svoje organizacije i opštine predstavili i putem muzike, umetnosti, radionica, okruglih stolova…

Svi partneri su se složili da će i dalje međusobno sarađivati, posebno na kulturnom, ekonomskom i drugim poljima i ponovo pokušati da u bliskoj budućnosti zajednički dobijemo neki EU projekat. Posebno na teme solidarnosti i budućnosti EU.

Projekat je sufinansiran od strane Programa Evropa za građane Evropske unije.