KARLOVAČKI „DUNAV 1245” I TURISTIČKA ORGANIZACIJA BAČA</br> realizovali projekat „Kult(R)ural – razvoj, zaštita i promocija opštine Bač“ 15.10.2020. – 15.06.2021.

KARLOVAČKI „DUNAV 1245” I TURISTIČKA ORGANIZACIJA BAČA
realizovali projekat „Kult(R)ural – razvoj, zaštita i promocija opštine Bač“ 15.10.2020. – 15.06.2021.

Udruženje građana „Dunav 1245” iz Sremskih Karlovaca u saradnji sa Turističkom organizacijom Bač realizovalo je projekat „Kult(R)ural – razvoj, zaštita i promocija opštine Bač“. Reč je o integrativnoj građanskoj inicijativi koja je pružila  podršku građanima opštine Bač da se uključe u razvojne procese lokalne zajednice uz uvažavanje principa, inkluzivnosti, međusektorske saradnje, multidisciplinarnosti i transparentnog investiranja javnih finansija.

Ova inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“ koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske.

Projekat je  pokrivao tri prioritetne oblasti – objašnjava Dejan Gluvačević,  menadžer projekta iz Udruženja „Dunav 1245” – Uradili smo plan upravljanja i koordinacije projektom na dnevnom nivou. Organizovali smo seriju radnih  sastanaka sa predstavnicima ciljnih grupa za svaku prioritetnu oblast. Sproveli smo istraživanje  i organizovali focus grupe na temu prioritetnih oblasti. Organizovali smo interaktivnu diskusiju „Kulturno nasleđe Bača – moj doprinos“ i diskusiju „Adekvatno upravljanje zaštićenim kulturnim nasleđem uz integrativni pristup“. Promovisali smo  kulturnu baštinu opštine Bač, u okviru čega smo  napravili interaktivnu mapu šest prioritetnih objekata od kulturnog značaja, fotografisali smo objekte u tehnologiji 3600, uradili onlajn platformu za promociju, koja je i virtuelni vodič kroz objekte. Organizovali smo interaktivno predavanje mladima iz Bača, učenicima Poljoprivredne škole Bač, kako mogu besplatno da koriste prezentaciju „Bač – nekad i sad“ da bi pomogli promociji i valorizaciji turističkog potencijala opštine Bač. Uradili smo transfer znanja sa ciljem jačanja organizacija civilnog društva u Baču, organizovali smo tri panel rasprave, prva na temu prenošenje iskustava na temu osnivanja, umrežavanja i funkcionisanja lokalnih akcionih grupa gde su panelisti bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, sektor za ruralni razvoj i predstavnici Mreže LAG-ova Srbije. Drugi panel je organizovan na temu „IPARD III – podrška poljoprivrednicima – kako do sredstava“ gde su učešće uzeli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Sekretarijata za poljoprivredu i Sekretarijata za regionalni razvoj, treći panel se  bavio temom „Povlačenje javnih sredstava i upravljanje projektima“ uz prisustvo RRA Bačka. Sproveli smo digitalnu marketing kampanju putem društvenih mreža i izradili vizuelni identitet projekta.

 Razvijena onlajn platforma za promociju kulturnog nasleđa opštine Bač sa interaktivnom mapom, ostaće u vlasništvu tamošnje turističke organizacije i opštine Bač, a moći će da se iskoristi za valorizaciju turističkog potencijala i da bude slobodno upotrebljavana za dalje razvojne projekte uz poštovanje mera zaštite kulturnog nasleđa. Osim toga, ova platforma će biti javno dostupna i besplatna za sve građane, opštine Bač i svim posetiocima, i oni će moći bez ograničenja da je koriste.

Članovi projektnog tima preneli su iskustva o uspešnoj međuopštinskoj, regionalnoj i internacionalnoj saradnji koju su ostvarili sa partnerima iz više od 20 zemalja.

Bač panel 18
Bač panel 15
Bač panel 14
Bač panel 13
Bač panel 12
Bač panel 11
slika 4
slika 5
slika 3
kulturno nasleđe 1
WP_20210302_14_25_35_Pro
15
13
9
6
5
3
WP_20210211_12_01_00_Pro
WP_20210211_11_11_16_Pro
2
kulturno nasleđe 3
previous arrow
next arrow