You are currently viewing Projekat DESIRE: predavanje na temu „Programi EU – nasleđe Šumanove deklaracije“

Projekat DESIRE: predavanje na temu „Programi EU – nasleđe Šumanove deklaracije“

19.11.2021.

Organizovano je predavanje na temu „Programi EU – nasleđe Šumanove deklaracije“ u kancelariji udruženja Dunav 1245. Ovo predavanje je drugi lokalni događaj u drugoj fazi projekta „DESIRE“ podržanog kroz program „Evropa za građane i građanke“ Evropske Unije.

Projekat DESIRE se realizuje od strane projektnog konzorcijuma iz 8 zemalja, vodeći partner je italijanska opština Lavarone, a partner za Srbiju je Dunav 1245 iz Sremskih Karlovaca.

Predavanje je održano u saradnji i uz učešće predstavnika Odeljenja za međunarodnu i saradnju sa civilnim sektorom Ministarstva za ljudska i manjinska prava R. Srbije i predstavnice Ureda za udruge vlade R. Hrvatske. Zvaničnici srpskog i hravtskog ministarstva su u svojstvu kontakt tački za program EU CERV prezentovali informacije o novom programu EU. Program CERV je sada važeći u programskom periodu 2021-2027 i nasledio je program Evropa za građane i građanke koji je važio u programskom periodu 2014-2020. Učesnici su mogli da vide kontinuitet u programskim periodima, kao i značajno povećanje fondova namenjenih učešću udruženja i građana u programskim aktivnostima koje podržavaju građanski aktivizam, razvoj jednakosti, demokratije i građanskih prava, kao i promociju evrospkih vrednosti.

Predavanje na temu sadržaja programa CERV je održala g-đa Željka Markulin iz Ureda za udruge vlade R. Hrvatske putem video ZOOM prezentacije u kojoj je učešće uzela i predstavnica našeg ministarstva, g-đa Sanja Atanasković Opačić. Na predavanju je učešće uzelo 20 građana Sremskih Karlovaca među kojima i predstavnici drugih udruženja i opštine Sremski Karlovci. Posredstvom ZOOM aplikacije, učešće na sastanku su uzeli i Mitja Bukovec iz udruženja DRPD Novo mesto, Slovenija, kao i predstavnik udruženja iz Mreže LAG-ova Srbije iz Opova.

Nakon predavanja koje je trajalo oko 60 minuta, učesnici su postavljali pitanja u segmentu interaktivne diskusije.