You are currently viewing Projekat DESIRE: šetnja gradom i debata na temu „Istorija Evropske Unije – istorija mira, solidarnosti i modernih izazova“

Projekat DESIRE: šetnja gradom i debata na temu „Istorija Evropske Unije – istorija mira, solidarnosti i modernih izazova“

19.11.2021.

Organizovana je gradska šetnja do zaštićenog spomenika prirode u III kategoriji, stabla platana zasađenog početkom 18. veka u dvorištu Donje Crkve (Crkva Svetog Petra i Pavla). Ovo dvorište pripada i Udruženju penzionera iz Sremskih Karlovaca i poznato je i pod imenom „Rajska bašta“. Gradska šetnja je organizovana za građane Sremskih Karlovaca u okviru lokalne aktivnosti broj 3 pod nazivom „Istorija Evropske Unije – istorija mira, solidarnosti i modernih izazova“ u okviru faze 2 projekta „DESIRE“ podržanog kroz program „Evropa za građane i građanke“ Evropske Unije.

Projekat DESIRE se realizuje od strane projektnog konzorcijuma iz 8 zemalja, vodeći partner je italijanska opština Lavarone, a partner za Srbiju je Dunav 1245 iz Sremskih Karlovaca.

U okviru ove aktivnosti, 20 građana Sremskih Karlovaca je uzelo učešće u šetnji do zaštićenog spomenika prirode i dvorišta „Rajska bašta“ gde su građani dobili informacije o ovom značajnom lokalitetu za Sremske Karlovce. Napravljena je zajednička fotografija učesnika ispred platana.

U narednom koraku je u obližnjem kafeu Udruženja penzionera organizovana planirana debata na temu istorije Evropske Unije i zašto je to istorija mira, solidarnosti i modernih izazova. Učesnici su podeljeni u 2 grupe (mlađe i starije učesnike) koje su tokom 90 minuta debatovale na zadatu temu, a potom su predstavnici grupa prezentovali svoje viđenje istorije EU i modernih izazova koji su danas aktuelni.

Po završetku debate, učesnici su odšetali do kancelarije Udruženja Dunav 1245 gde ih je čekao ketering pripremljen od strane lokalne Gostione Četiri Lava i gde se razgovor učesnika nastavio u neformalnoj atmosferi.

Učesnici su izrazili svoje zadovoljstvo sadržajem i načinom na koji je realizovana ova aktivnost.