KONFERENCIJA „PRAVA GRAĐANA U EU“ U SREMSKIM KARLOVCIMA

KONFERENCIJA „PRAVA GRAĐANA U EU“ U SREMSKIM KARLOVCIMA

Opština Sremski Karlovci i udruženje Dunav 1245 su organizovali konferenciju „Prava građana u EU“ u okviru projekta „Putevima EU“ koji je odobren unutar programa „Evropa za građane“. Goste je prvi dočekao predsednik opštine Nenad Milenković na prijemu u zgradi Magistrata, upoznao se i razgovarao sa predstavnicima partnera.

Održano je 7 radionica u skladu sa Programom rada Konferencije. 3 radionice je realizovala opština Sremski Karlovci, od toga 2 prvog dana, a treću drugog dana rada Konferencije. Predstavnici opštine su prema gostima bili dobri domaćini, a u saradnji sa Dunavom 1245, dobar i odgovoran partner. Prvu i treću radionicu su moderirale Snežana Čurčin i Biljana Čančarević, a poseban interes učesnika je izazvala radionica na temu migrantske krize koju je vodila načelnica Nadica Ostojić Agbaba sa svojim gostima iz Beograda i videlo da se da je to jedna od tema gde je moguća regionalna saradnja.

Programom je predviđeno i tradicionalno veče koje je maestralno realizovao vokalni studio Orfelin sa performansom „Čovek sav od muzike“ kojim je na umetnički način i sa puno patriotskog patosa predstavljen život i delo proslavljenog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića. Iskreno se i od srca zahvaljujemo Tamari Adamov Petijević, dirigentu i realizatoru ovog vrhunskog izvođenja.

Drugog dana su u hotelu „Norcev“ na Fruškoj gori održane i 4 radionice u organizaciji udruženja Dunav 1245 sa moderatrima: Jelena Petrović, Neda Brajenović, Rajko Marinković i Nenad Vojvodić. Završnu radionicu je vodio Dejan Gluvačević.

Svakako je poseban značaj imala radionica održana drugog dana rada, nazvana „Razvoj regionalne saradnje“, jer je na početku ove radionice potpisan Protokol o saradnji sa jakim partnerom iz Slovenije, udruženjem DRPD iz Novog Mesta. Zajednički je izraženo očekivanje i želja da saradnja bude realizovana kroz realne projekte. Na ovoj radionici su potom, razmatrane teme kojima se naše udruženje već bavilo kroz projekte u prethodnom periodu, a posebno je vladalo interesovanje učesnika za koncept Agro Business Centre (ABC). Radionica je omogućila i uključivanje LAG Fruška gora-Dunav kroz značajnu temu razvoja LAG-ova kao lokalne snage.

Posebno se zahvaljujemo zameniku predsednika opštine, g. Vladimiru Hardomelji koji je svojim prisustvom u svim fazama, značajno doprineo uspešnoj realizaciji Konferencije. Takođe se zahvaljujemo na gostoprimstvu i Pokretu gorana Vojvodine, koji su se predstavili gostima u svojstvu jakog lokalnog partnera i potencijalnog partnera u regionalnoj saradnji i omogućili nam održavanje Završne radionice na Konferenciji.

Konferencija je realizovana samostalno i odgovorno, sa skromnim budžetom i prema koncepciji moderacije i prezentovanja predviđenih tema, koja je aktivno uključivala prisutne učesnike u diskusiju na zadate teme.

previous arrow
next arrow
Slider