You are currently viewing PROJEKAT „SEDAM EVROPSKIH ZEMALJA – JEDAN IDENTITET“: GRAĐANSKI FORUM

PROJEKAT „SEDAM EVROPSKIH ZEMALJA – JEDAN IDENTITET“: GRAĐANSKI FORUM

Forum građana održan je kao aktivnost u okviru projekta „Sedam evropskih zemalja – jedan identitet” 4. oktobra 2022. godine u Sremskim Karlovcima, Srbija.

Forum je okupio 15 građana angažovanih na 2 plenarne sednice i 2 okrugla stola. Spisak prisutnih nalazi se u prilogu ovog izveštaja.

Prva plenarna sednica je iskorišćena za pružanje skupa informacija učesnicima o EFC programu, svrsi, ciljevima i vrednostima EU koje promoviše ovaj program. Takođe, građani su dobili informacije o promenama u novom programskom periodu, a učesnicima je ukratko predstavljen i novi format CERV programa.

Druga plenarna sesija je bila prilika da se učesnicima predstavi projekat, glavni cilj projekta, konkretni ciljevi, planirane aktivnosti i očekivani rezultati.

Istovremeno su organizovana dva okrugla stola na kojima su svi učesnici bili podeljeni u dve jednake grupe.

Održan je prvi okrugli sto o budućnosti EU sa aspekta evroskepticizma. Građani su pozvani da otvoreno govore i iznesu svoje stavove, mišljenja i sugestije kako vide postojeće i koje nove politike EU treba postaviti.

Održan je drugi okrugli sto na temu solidarnosti iz perspektive migrantske krize. Građani su pozvani da otvoreno govore i iznesu svoje stavove, mišljenja i sugestije kako vide nove politike EU u smislu uključivanja različitih grupa migranata.

Grupni rad na okruglim stolovima je moderiran, a rezultati su podeljeni na završnoj plenarnoj sednici.