You are currently viewing Projekat „BRAND“, ERASMUS+ Program

Projekat „BRAND“, ERASMUS+ Program

Prvi transnacionalni sastanak u okviru projekta „Podsticanje mladih ka odgovornim i održivim izborima u modnoj industriji“ – BRAND održan je 6-7.10.2022. u Beču gde su dogovoreni principi saradnje između partnera kao i glavne smernice za rad na očekivanim ishodima projekta koji će biti realizovan u naredne dve godine.

Brojekat BRAND okuplja partnere iz 6 zemalja: Austije, Danske ,Grčke, Malte, Poljske i Srbije, a Srbiju u ovom projektu predstavlja udruženje građana ,,Dunav 1245’’.

Projekat BRAND, usklađen sa Evropskom strategijom za mlade 2019-2027, prepoznaje ključnu potrebu za jačanjem odgovornosti mladih kako bi počeli da se ponašaju odgovorno i utiču na život budućih generacija. Prioritetni cilj projekta je preduzeti mere koje će doprineti održivoj zelenoj Evropi i ostvarenju društva u kojem su svi mladi ljudi ekološki aktivni, obrazovani i sposobni da promene svoj svakodnevni život.

S obzirom na porast globalne populacije, UN predviđaju da će biti potrebno iskoristiti prirodne resurse koji su tri puta veći od postojećih prirodnih resursa na planeti da bi se održao trenutni modni životni stil. Stručnjaci upozoravaju na povećanje potrošnje odeće za 63% do 2030. godine, tako da je od velike važnosti da preduzmemo korake ka promeni  perspektive o tome kako koristimo i konzumiramo modne proizvode (ECAP,2017).

Glavni ciljevi projekta BRAND su podizanje svesti mladih o brzoj modi i njenom uticaju na životnu sredinu kao i kreiranje edukativnog materijala i alata za omladinske radnike radi informisanja i edukacije mladih kao i za podsticanje ekološki prihvatljivih praksi vezanih za modne izbore i kupovinu odeće.