You are currently viewing TREĆI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA „SMUG“

TREĆI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA „SMUG“

U Bistrici, Rumunija, 06. I 07. Juna 2018 godine održana je javna rasprava „Neka se čuju mladi“ na kojoj je učestvovalo 100 učesnika iz devet evropskih zemalja (Rumunija, Makedonija, Mađarska, Slovenija, Bugarska, Latvia, Srbija i Portugalija).

Prvog dana rada zanimljivu prezentaciju je održala gospođa Monika Muresan, generalna sekretarka Trgovinske i Industrijske komore Bistrita-Nasaud counti. Govorila je o putu Rumunije pre i posle pridruživanja EU nakon 2000 godine. Jasno je ukazala na mnoge prednosti i koristi od učlanjenja u EU.

Debatu „Neka se čuje vaš glas“ vodio je profesor dr Mircea Maniu. Nakon uvoda u temu učesnici su se podelili na dve grupe, „pro-evropljani“ i „evro-skeptici“ , raspravljali su na temu „Evropska Unija – narodna zajednica“. Učesnici su govorili o dobrim i lošim stranama EU, dati su predlozi za poboljšanje kao i neke opšte ideje. Moglo se zaključiti kako je neophodno da svaka osoba bude evro-skeptična i pro-evropska ako želimo da stvari promenimo na bolje, treba pronalaziti greške, ukazivati na njih i rešavati ih. Poželjno je biti pozitivan i verovati da će biti bolje u narednom periodu.

Drugog dana su predstavljeni primeri dobre prakse kad su u pitanju mladi. Mnogi od njih su predstavili svoje nevladine organizacije i govorili o svojim aktivnostima i tom prilikom su impresionirali količinom inicijativa koja su preduzeli.

Događaj je završen kratkim intervjuima gde su mladi postavljali pitanja i oni će biti objavljeni na društvenim mrežama ovog projekta.

Ispred udruženja DUNAV 1245 događaju su prisustvovali gđa Brigita Dimitrijević predsednica skupštine udruženja i gdin Radovan Ilić član udruženja.

 

smugTreciDog8
smugTreciDog2
smugTreciDog3
smugTreciDog1
smugTreciDog4
smugTreciDog5
smugTreciDog6
smugTreciDog7
previous arrow
next arrow