PROJEKAT “UNITED IN CULTURE IN EU”

PROJEKAT “UNITED IN CULTURE IN EU”

Projekat u sklopu Programa Europa za građane, pod nazivom “United in Culture in EU”, u meri Town Twinning, uspešno prošao selekcijski postupak te su odobrena sredstva za sprovođenje istog. Vodeći partner je KUD “Anka Ošpuh” Ludbreg Hrvatska , a partneri su Opština Laško Slovenija, Opština Tržić Slovenija I Udruženje “Dunav 1245” Sremski Karlovci. Vrednost projekta je 16.630 eura.

Sa projektom želimo promovisati kulturne, istorijske i evropske vrijednosti s ciljem da pokažemo naše sličnosti i razlike, koje zajedno čine evropske vrijednosti.

Kako je 2018. godina proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasledja, projekat će se usredsrediti na podsticanje građana da istraže bogato i raznoliko kulturno nasleđe, pokušavajući približiti građanima kroz kulturno naslijeđe, istoriju i zajedničke vrijednosti i priznavanje kulturnog nasljeđa kao zajednički resurs za podizanje svesti o različitim pitanjima koja imaju veliki uticaj u Evropi.

Ukratko, želimo da promovišemo evropsko građanstvo i usredsredimo se na demokratiju i razvoj civilnih društava, toleranciju, promovisanje nenasilja i pružanje novih mogućnosti društvima u zaštiti lokalnog kulturnog nasleđa. Takođe, naša namera je zaštita tradicionalnih oblika umetnosti i pokazati kakav uticaj imaju istorijske i društvene promene na kulturno nasleđe.

Ciljevi projekta su:

  • Jačanje kohezije i dijaloga među građanima i promovisanje uloge lokalnog i evropskog kulturnog nasleđa kao determinanta kulturne raznolikosti
  • Promocija kulturnog nasleđa kroz približavanje evropskih građana različitim kulturama
  • Zaštita kulturne baštine i tradicije,
  • Stvaranje i jačanje evropskog identiteta

Aktivnosti će se sprovoditi u trodnevnom periodu u Ludbregu (Hrvatska), od 7. do 9. Septembra