ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PUTEVIMA EU I JAVNA RASPRAVA “KAKVU EUROPU GRAĐANI ŽELE”

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PUTEVIMA EU I JAVNA RASPRAVA “KAKVU EUROPU GRAĐANI ŽELE”

Nakon godinu dana rada, održana je i završna konferencija sa projekta „Putevima EU“ na kojoj su se kod vodećeg partnera projekta kao domaćina, poslednji put na projektu okupili svi projektni partneri, predstavnici 5 država iz ex-YU: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Sremske Karlovce su predstavljali opština Sremski Karlovci i udruženje Dunav 1245, ukupno 8 predstavnika. Trodnevna konfrerncija je bila kombinacija radionica i turističkih tura gde se domaćin predstavio u najboljem izdanju i gde su pokazani rezultati dugogodišnjeg ulaganja u turizam na lokalitetu koji je do skora bio jedino prepoznatljiv po poljoprivrednoj proizvodnji, koja je takođe veoma unapređena.
Impresivan je obilazak muzeja Vučedolske kulture gde su sam objekat muzeja i postavka u funkciji jedinstvenog doživljaja susreta sa drevnom kulturom i znanjem koje je postojalo u ovoj kulturi, a koje se ogledalo u odnosu ovih drevnih ljudi prema planeti, kosmosu i sopstvenom životu.
Uzbudljiva je vožnja Dunavom na ekološkom električnom brodu „Bajadera“ koji je dizajniran i izgrađen po potpuno novom konceptu kao investicija u porodični biznis, pokrenut nakon državne podrške zapošljavanju žena, gde je naša domaćica na brodu za sada jedina žena koja je vlasnica broda, na celom toku Dunava. Porodična inicijativa je bila finansijski pomognuta i od strane kompanije „Kraš“, pa zahvaljujući ovoj saradnji, putnici mogu uživati u ukusu bajadera tokom 1 satne vožnje. Dunav je uvek tesno povezan sa vinom, pa se tokom vožnje može uživati i u degustaciji vina.
Erdutska vinarija koja ima najveći vinograd u Hrvatskoj na 1 parceli (515 ha) je gostima omogućila obilazak svojih dostignuća i degustaciju svojih kvalitetnih i vrhunskih vina. Ovde je i najveća bačva na svetu koja je u upotrebi (tako bar domaćini smatraju) i ima zapreminu od 70.000 litara.
Svakako da se najznačajniji deo konferencije dešavao u međusobnim kontaktima projektnih partnera i razmatranju mogućnosti za saradnju. Svi učesnici će dostaviti svoje ideje vodećem partneru koji će formirati bazu projektnih ideja kao osnovu za konkurisanje na predstojećim konkursima Intereg-a.
Tokom projektne godine, realizovani su ciljevi projekta, partneri su se dobro upoznali i stvorena je atmosfera srdačnosti i otvorenosti kao osnov za dalju saradnju.
zavrsnaErdut1
zavrsnaErdut3
zavrsnaErdut4
zavrsnaErdut5
zavrsnaErdut6
zavrsnaErdut7
zavrsnaErdut8
zavrsnaErdut9
zavrsnaErdut10
zavrsnaErdut11
zavrsnaErdut12
zavrsnaErdut13
zavrsnaErdut14
zavrsnaErdut16
zavrsnaErdut17
zavrsnaErdut18
zavrsnaErdut15
previous arrow
next arrow