You are currently viewing OTVARANJE PROJEKTA „WISE“, RIM, ITALIJA

OTVARANJE PROJEKTA „WISE“, RIM, ITALIJA

Od 19. do 21. marta, partneri projekta “WISE – While Innovating and Strengthening Europe” sastali su se u Rimu kako bi dva dana vredno radili i debatovali i učestvovali na konferenciji pod nazivom “Spring for Europe – Toward European elections”, koji je okupio i učenike nekoliko srednjoškolskih odeljenja. Događaj je organizovao “CIME”, Evropski pokret Italije.

Evroskepticizam postaje sve rasprostranjeniji širom Evrope. Partneri projekta “WISE” rade na promovisanju demokratskog angažmana i aktivnog građanstva u procesu kreiranju politika, kako bi građani postali svesni značaja pripadnosti Evropskoj uniji. Kroz mnoge aktivnosti koje angažuju građane u EU i šire, ljudi će konačno biti u mogućnosti da shvate kako mogu da promene Evropu.

Partneri na projektu su udruženja građana, opštine i udruženja lokalnih i regionalnih vlasti od Belgije do Portugala, pa do Crne Gore i Albanije. Svi oni dele zajednički osećaj da njihovi građani, posebno mladi, trebaju više da znaju i povrate svoje poverenje u Evropu. U suprotnom, budućnost evropskog projekta je u opasnosti.

Međunarodna konferencija održana 21. marta, čiji je domaćin bio Italijanski nacionalni savet za ekonomiju i rad, bila je fokusirana na istoriju evropskog projekta i na značaj predstojećih izbora za Evropski parlament 2019. godine. Nakon pozdravnog govora predsednika CNEL-a, Tiziana Treua, nekoliko eksperata je izašlo za govornicu. Konferenciju su moderirali Virgilio Dastoli, predsednik CIME-a – Evropskog pokreta Italije; Eric Jozsef, novinar Liberationa i Le Tempsa; Paolo Ponzano, Evropski koledž u Parmi; i Roberto Santaniello, iz DG COMM Italija.

Svi govornici naglasili su činjenicu da je otac Evrope, Altiero Spinelli rekao da je dokaz o snazi projekta EU njegova sposobnost “ponovnog rađanja” nakon kritika i gubitaka i da će budućnost biti u rukama mladih generacija.

U fokusu drugog panela bili su mladi ljudi. Panel je organizovan na interaktivan način kako bi se razvio dijalog, kroz kviz o Evropskoj uniji i pravima evropskih građana. Tokom događaja, učenici su imali priliku da uđu u suštinu ideje o tome šta znači biti deo Evrope, razgovarajući sa ekspertima i partnerima projekta iz EU i šire.

 

wise1
wise2
wise3
wise4
wise5
wise6
wise7
wise8
wise9
wise10
wise11
wise12
wise14
wise15
wise17
wise20
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
previous arrow
next arrow