PRVI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA „WISE“
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRVI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA „WISE“

Dana 30.07.2018. udruženje građana „Dunav 1245“ organizovalo je prvu projektnu aktivnost u okviru evropskog projekta WISE (While Innovating and Strengthening Europe > Inovacijama jačamo Evropu) u okviru programa Evropa za građane i građanke.

Prva projektna aktivnost – „Upoznaj EU“ realizovana je u saradnji sa Udruženjem penzionera iz Sremskih Karlovaca. Naši sugrađani su imali priliku da se informišu o EU i da saznaju nešto više o vrednostima i politici EU kroz edukativne filmove, učešće u kvizu znanja i grupne aktivnosti.

Zatim su u prijatnom ambijentu ,,Rajske bašte“ kroz priče iz prošlih vremena stariji sugrađani dočarali mladima život iz vremena nastanka EU.

Uprkos iznenadnom pljusku, nekolicina sugrađana učestvovala je i u diskusiji na Vidikovcu na temu evropske budućnosti Srbije.

Naredna projektna aktivnost očekuje nas u periodu septembar-novembar 2018.

Ciljevi projekta WISE su informisanje i edukacija građana o istoriji Evropske unije i njenim institucijama i vrednostima sa fokusom na 60-ogodišnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma, zatim aktivno učešće građana u diskusijama i debatama na temu izazova sa kojima se EU suočava ( nezaposlenost, ekonomska kriza, migrantska kriza, Bregzit…) i učešće građana u pronalaženju rešenja za navedene probleme kao i osmišljavanje potencijalnih budućih scenarija za EU.
U ovom projektu učestvuje 16 evropskih zemalja.Nosilac projekta je Francuska, a projektni parneri su udruženja i organizacije civilnog društva iz Portugalije. Španije, Italije, Belgije, Holandije, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Češke, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Makedonije i Srbije. U ovom projektu Srbiju predstavlja naše udruženje.
previous arrow
next arrow
Slider